Izložbom „Jedan svijet“ u Providurovoj palači Zadar postao centrom umjetnosti

Izložena su reprezentativna djela iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti koja potpisuju velikani hrvatske umjetnosti. Neizmjerno je zadovoljstvo prošetati ovom izložbom i razgledati djela koju su, među ostalima, stvarali Vlaho Bukovac, Jagoda Buić, Boris Demur, Edo Murtić, Đuro Seder, Ivan Kožarić, Dušan Džamonja, Ivan Meštrović, Frano Kršinić, Dalibor Martinis, Sanja Iveković.

Tijekom dvogodišnjeg gostovanja u Zadru koncepcija izložbe će se djelomično mijenjati, a prvu je pod nazivom “Jedan svijet” osmislio ravnatelj NMMU Branko Franceschi, kao projekt koji bi mogao u domaćoj muzejskoj praksi postaviti nova mjerila.

– Spajanje prošlosti i sadašnjosti, Zadra i Zagreba, Narodnog muzeja u Zadru s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti je zapravo negdje u ideji „Jednog svijeta“, kako se i zove ova izložba. Taj smo naziv preuzeli od slike Željka Kipkea koja je u postavu. Ono što nam je želja, a što je zapravo omogućio ovaj jedinstveni projekt i jedinstveni prostor Providurove palače, je da na jedan drugačiji način predstavimo našu zbirku. Uobičajeno da se zbirke predstavljaju kronološkim redoslijedom, ali ja sam zahvalan ovoj zgradi i arhitektima koji su ovako projektirali njen interijer što nas je nadahnulo da idemo korak dalje tako da smo izložbu postavili tematski. Svaka izložbena galerija vam predstavlja 180 godina likovne umjetnosti po temama i motivima koji su vam svima bliski i poznati, pojasnio je Franceschi.

– read more –

Related programmes